Help mijn WHS index klopt niet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Help, mijn WHS-index klopt niet !

De handicapcommissie krijgt nu opeens vragen van leden over hun handicap. Help ik snap het niet. En meestal gaat het om een te lage handicap. Maar hoe kan dat nu? De handicaps zouden gemiddeld toch omhooggaan?

In het World Handicap System wordt je handicap berekend door van je laatste 20 Q-kaarten de beste 8 resultaten te nemen en daarvan het gemiddelde te bepalen.
Er wordt echter geen gebruik meer gemaakt van het aantal stablefordpunten van die rondes, maar er wordt een “dagresultaat” berekend. Hoe dat gaat zie je HIER

Het klopt, gemiddeld zijn de handicaps omhoog gegaan. Wel 2 tot 6 punten. Vooral met handicaps boven de 24 kan het wel flink wat schelen. De reden is dat van deze spelers de resultaten van de laatste 20 kaarten behoorlijk fluctueren. Vaak zie je een of twee erg goede kaarten maar zit de rest daar een stuk achter. Dan zijn die goede kaarten niet in staat het gemiddelde van de resultaten laag te houden. In het oude EGA systeem werd uw handicap vooral bepaald door uw beste resultaten. Bij de WHS wordt uw handicap bepaald door het gemiddelde resultaat van de beste 8 kaarten.

Dat verklaart het hoger worden van uw handicap. Maar hoe zit dat bij het lager worden dan?
Daar zijn vaak twee situaties te zien.

De 1e situatie betreft spelers met een lage handicap. Zeg 6 of minder. Deze spelers zijn zeer stabiel. En hun resultaten variëren niet zoveel. Zo kan het gemiddelde van de beste 8 kaarten bij hen zomaar 1 slag naar beneden gaan.

De 2e situatie betreft vaak spelers die in het afgelopen jaar of zelfs jaren, weinig Q-kaarten hebben ingeleverd. Soms zelfs maar 2 of 3 kaarten. En vaak minder dan 10. En als het dan ook nog alleen “leuke” scores betrof zal de WHS-index nog flink lager kunnen zijn dan de oude handicap.

De tabel links boven geeft aan hoe bij weinig scores, of bij de 1e handicap score, de WHS berekend wordt:

<<== hier links een voorbeeld van een speler met maar 2 kaarten in de afgelopen drie jaar.
Hier pakte dat zo uit:

Het zijn maar twee kaarten sinds 2017. De oude hcp was 20.9
Voor de WHS-index wordt volgens de eerdere tabel nu het beste resultaat genomen en daar nog eens 2 slagen van afgetrokken.
Dus werd de WHS index 19.9 – 2 = 17.9

Wat is de oplossing?
Die is simpel. Loop een aantal Q-kaarten of doe eens mee aan een wedstrijd en uw WHS-index is zo op het pijl dat bij uw spel hoort.

Heeft u vragen over uw WHS index stel die dan niet aan het secretariaat, maar per mail rechtstreeks aan de handicap commissie via whs@edesegcpapendal.nl

Meer informatie.
Voor meer informatie over de WHS kijk dan op onze website op Baan => regelementen => World Handicap Systeem.

En heel veel informatie vindt u op https://www.ngf.nl/whs

Namens de Regel en Handicap Commissie: Chris van’t Hof Ruud van Wuyckhuise

 

 

Scroll to top