Starten met Golf

Waarom GOLFEN?

Golf is een leuke, afwisselende en uitdagende sport voor jong en oud, die zowel individueel, met de familie, met anderen of in clubverband beoefend kan worden, recreatief, of als wedstrijdsport.
Lees er meer over op de site van de NGF (Nederlandse Golf Federatie)

Waarom starten bij de Edese Golf Club Papendal?

Een schitterende baan, een leuke actieve club en prachtige oefenfaciliteiten (driving range). Kom vooral een kijkje nemen of maak een afspraak (telefoon: 026-4821985) om onze faciliteiten te bewonderen met een toelichting van een van onze leden.

Van beginner naar zelfstandige golfspeler

Hoe verloopt het traject van starter in de golfsport tot golfspeler met een “handicap van 36 of minder die zelfstandig mag spelen op vrijwel elke grote golfbaan? Er is een aantal fasen te onderscheiden. Zie hieronder, maar ook op de site van de NGF:  beginnen met golf

STAP 1:  Van 0 naar Baanpermissie

Voordat je op de golfbaan mag spelen moet je de basistechniek van het spel onder de knie hebben en de regels kennen.

De Golf Academy die aan onze club gelieerd is, heeft fantastische faciliteiten, uitstekende, gecertificeerde professionals en moderne apparatuur om de training te ondersteunen. Alle reden om lid te worden van de Golf Academy Papendal, lessen te nemen en zelf te gaan oefenen. Je zult merken hoe leuk het is een nieuwe sport te leren en toe te werken naar het vaardigheidsniveau waarmee je “de baan in mag” om rondes te gaan spelen.

Als de golfprofessional aangeeft dat je klaar bent voor baanpermissie (Stap 1) kun je contact opnemen met een ‘examinator’ om 9 holes te spelen. De lijst met namen van examinatoren ligt bij de professionals of is op te vragen bij het secretariaat. Als je geslaagd bent, mag je ieder lid van de vereniging (handicap 36 of lager) vragen om met je te gaan oefenen in de baan ter voorbereiding op Stap 2. Indien je geen lid bent, moet je wel steeds een greenfee kopen. Het is nu van belang het schriftelijk theorie-examen met goed gevolg af te leggen. Dat kan gedurende het seizoen (maart t/m oktober) op elke laatste zaterdag van de maand (vanaf 10:00) in het clubhuis van de Edese GC Papendal (kosten: €12.50). Kandidaten kunnen zich via de website, minimaal twee dagen voor de examendag, aanmelden. De regels kun je leren door zelfstudie. Via golfboeken.nl kunnen boeken besteld worden zoals ‘Golfregels voor startende golfers’. Ook kun je via het secretariaat het officiële regelboekje kopen. Daarna kan geoefend worden via ngfgolfregelexamen.nl/ waar ook een regelkwis te vinden is op de pagina Test je regelkennis. Meer ervaring doe je daarna gemakkelijk al spelend op.

STAP 2:  Van Baanpermissie naar handicap 54.

Nu je (onder begeleiding) mag spelen in de baan is het tijd om lid te worden van de Edese GC Papendal. Daarmee verwerf je het recht tot (onbeperkt) gebruik van de baan wanneer deze vrij is.

Door scorekaarten in te vullen over 9-holes rondes meet je je prestaties in de baan en doorgaans lukt het dan al vrij snel om aan te tonen dat je een officiële handicap verdient. Bel een van de ‘examinatoren’ als je zover bent. De lijst met namen van examinatoren ligt bij de professionals of is op te vragen bij het secretariaat. Als is vastgesteld dat je ‘geslaagd bent’, word je geregistreerd bij de NGF en vanaf dat moment kun je zelf verder werken aan het verlagen van je handicap. In de praktijk zal de examinator natuurlijk ook bij de eerste keer al mee beoordelen of je direct klaar bent voor handicap 54 of lager, zodat een tweede ‘examen’ niet altijd nodig is.

STAP 3:  Van handicap 54 naar handicap 36

Bij de Edese GC Papendal is er wekelijks op een vaste middag een “STAP 3 wedstrijd”, waarbij je in tweetallen met een mentor 9 holes kunt lopen om je handicap geleidelijk te verlagen. Dit is tevens een bijzonder plezierig sociaal gebeuren, met clubgenoten die allen in dezelfde leerfase van het golfspel zitten en veel plezier beleven aan het verbeteren van hun vaardigheden. Je mag hieraan mee blijven doen totdat je de handicap 36 hebt bereikt.

Met een beginnershandicap van 54 of lager mag je ook zelfstandig spelen op de golfbaan van de club en deelnemen aan wedstrijden. Tevens word je toegelaten op veel andere golfbanen in Nederland. Het is echter wenselijk zo snel mogelijk meer vaardigheid te ontwikkelen en je handicap te verlagen tot 36 of minder. Dat geeft toegang tot meer mooie golfbanen en het biedt mogelijkheden om aan meer soorten wedstrijden mee te doen (bijv. in de competitie).

Daarnaast organiseert de club door het jaar heen diverse andere wedstrijden waarbij leden met een handicap 36-54 nadrukkelijk welkom zijn, teneinde het sociale contact tussen de leden die al langer lid zijn en de nieuwere leden te stimuleren.

Scroll to top