Beste leden,
Het is velen van jullie vast niet ontgaan dat de paardenbloemen op onze fairways steeds meer opvallen. Dit hoor ik ook terug in het clubhuis. Met deze feedback ben ik naar onze Hoofd Greenkeeper, Lennard Diets, gegaan. Zijn uitleg en verklaring heeft mij weer meer inzicht gegeven in het bijzondere vak van greenkeeper. Graag neem ik jullie mee in de diverse afwegingen die op dagelijkse basis gemaakt worden voor onze golfbaan.
Paardenbloemen en Onkruidbeheer
Het lijkt alsof er meer paardenbloemen staan dan voorgaande jaren. Dit komt voornamelijk door de recente overvloed aan regen. Door de regen spoelen voedingsstoffen uit de toplaag van de bodem, waardoor de fairways bleker worden. Hierdoor vallen de donkergroene kronen van de paardenbloemen meer op. Dit kunnen wij “verbloemen” door kunstmest te gebruiken waardoor fairways donkerder kleuren. Echter, dit strookt niet met ons streven naar een duurzaam en natuurlijk onderhoud van de golfbaan.
Hoewel het gebruik van kunstmest ervoor zorgt dat de paardenbloemen minder opvallen, heeft het vele nadelen en willen wij liever een milieuvriendelijke aanpak. Het kunstmatig bemesten stimuleert ongewenste grassoorten zoals straatgras, wat uiteindelijk de gezondheid van onze fairways schaadt.
Onze Strategie voor een Gezonde Golfbaan
Het aandeel straatgras is erg hoog op onze fairways en dit willen wij terugdringen door juist te timen met het gebruiken van meststof en beregening. Helaas hoort hierbij dat de fairways wat geler ogen omdat het ongewenste gras verzwakt en de juiste grassoorten het moeten overnemen. Dit is een proces en hier zullen we even doorheen moeten. Uiteindelijk creëren we een situatie waarin sterke en gewenste grassoorten het gaan overnemen en zorgen voor een vitalere mat die veel minder mest en water nodig heeft om er toch mooi uit te zien. Dit in combinatie met wiedeggen zal uiteindelijk ook het onkruid doen verminderen.
Historie en Toekomst van Golfbaanonderhoud
Golf begon eeuwen geleden in Schotland op land dat de kustlijn verbond met landbouwgrond verder landinwaarts, wat leidde tot de term ‘links golf’. Deze gebieden waren ongeschikt voor landbouw vanwege de weinig vruchtbare en goed drainerende bodem. Deze condities bleken wel ideaal voor golf omdat ze stevige en snel spelende oppervlakken ondersteunden met weinig behoefte aan bemesting en irrigatie.
Terwijl golf in Schotland op natuurlijke landschappen werd gespeeld, werd het in Amerika op tuinachtige landstukken gespeeld, vaak door de rijken als statussymbool. Dit creëerde de verwachting van perfecte golfbanen, een standaard die tot op heden nog vaak gezien wordt als hoe het hoort te zijn. Denk maar eens aan de groene oppervlakken van Augusta National tijdens de Masters. Om aan deze verwachtingen te voldoen, worden vaak overmatig veel meststoffen en water gebruikt, wat niet alleen middelen verspilt, maar ook de gezondheid van planten en bodem schaadt, wat weer leidt tot het gebruik van pesticiden en herbiciden.
Beweging naar Duurzaamheid
Het huidige beheer van golfbanen is niet altijd duurzaam. Gezien de noodzaak om onze planeet te beschermen, moet de industrie overstappen op duurzamer beheer. De Edese Golfclub Papendal is GEO gecertificeerd en hiervoor zetten wij diverse stappen voor een duurzamer beheer. Hoewel golfers verkleurde of in de zomer bruine fairways vaak als ‘dood’ en ‘ongezond’ zien, zijn lichtbruine oppervlakken die op een natuurlijke manier worden onderhouden vaak gezonder dan overbewaterde, met meststoffen behandelde groene fairways. Het is belangrijk om te begrijpen dat de kleurverandering van onze fairways gedurende de diverse groeiseizoenen normaal is en juist een teken van duurzaamheid. Hopelijk wennen de golfers aan de wisselende kleuren door het jaar heen en weten dit op waarde te schatten.
Ecosysteem
De Edese GolfClub Papendal ligt in een Natura 2000-gebied, dus wij moeten een evenwichtig ecosysteem behouden. Daarnaast komt er een totaalverbod op het gebruik van herbiciden op sportaccommodaties einde van 2024 (was eind 2023, maar is uitgesteld). Dit betekent dat we op zoek moeten naar alternatieve methoden om onze fairways zoveel mogelijk onkruidvrij te houden. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van de wiedeg op de fairways, maar hebben dit door de hoeveelheid neerslag niet vaak in kunnen zetten. Een wiedegg trekt de viltlaag open en verwijdert onkruiden. Het effect hiervan op de paardenbloemen en klaver moeten wij in de komende maanden afwachten.
Wij hopen dat deze uitleg meer inzicht geeft in onze aanpak en danken jullie voor het begrip en de steun in ons streven naar een duurzame en gezonde golfbaan.
Met vriendelijke groeten,
Menno Kempff
Clubmanager EGC Papendal